KLEJ RYŻOWY W PROSZKU – KROCHMAL RYŻOWY W PROSZKU
Produkt naturalny w proszku pozyskiwany z nasion ryżu, zawiera amylozę (16-17%) oraz amylopektynę.
Skrobia ryżowa stosowana jest głównie jako klej do papieru i tektury oraz jako zagęszczacz do emulsji akrylowych lub winylowych. Niska zawartość amylozy umożliwia tworzenie odwracalnego żelu.
W renowacji malowideł stanowi podstawę do przygotowania pasty klejowej do podszewki, zastępującej mąkę pszenną, żytnią i lnianą.
- Przygotowanie kleju ze skrobi ryżowej:
Wymieszaj 1 miarkę mąki ryżowej w proszku i 4 miarki zimnej wody.
Gotować w kąpieli wodnej w temperaturze nieprzekraczającej 65°C przez około 30 minut, aż do uzyskania prześwitującego żelu.
Przed użyciem preparat przecedzić przez sito w celu usunięcia ewentualnych grudek.
Po dodaniu do Tylosy MH 300 P uzyskuje się lżejszy klej przy jednoczesnym zachowaniu jego przyczepności.
Opak. 100 g