KAZEINA W PROSZKU 100 g
Białko otrzymywane z zakwaszonego mleka. Znana od czasów starożytnych. Stosowana jako składnik spoiw i klejów. Rozp. w wodzie.
Metody przygotowania kleju kazeinowego
Kazeinian amonu (stężony roztwór):
Rozpuść 20 gr. kazeiny w 100 ml wody, starając się mieszać, aż kazeina całkowicie się rozpuści. Następnie dodawaj powoli zawsze mieszając, 4 gr. amoniaku. Kontynuuj mieszanie, aż mieszanina będzie jednorodna i dodaj 10 gr. gliceryny.
Otrzymany roztwór podstawowy należy w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Przed użyciem przefiltruj go gazą.
Jako klej szybkoschnący należy go zużyć w krótkim czasie. Do mieszania i przenoszenia zaleca się używanie pojemników i narzędzi wykonanych ze szkła, tworzywa sztucznego lub drewna.
Nie używać narzędzi i pojemników metalowych.
Opakowanie 100 g